Transformice Terimleri


Her ne kadar da oyunda bir süre takılınca hiç de zor gibi görünmeseler de oyuna yeni katılan bir çok oyuncunun derdidir; Transformice Terimleri. Neden mi? Oyunda bu basit terimleri sorduğunuzda eminim bir çok kişiye alay konusu olacağınızı düşünüyorum, öğrenmenizde fayda var...

Lag Oyunda, oyuncularda ara sıra olabilecek bir şeydir. Bazen oyun sunucusundan bazen de kendi bilgisayarınızdan veya internet hızınızdan kaynaklanan bir gecikmedir. İnternette lag ve ping düşürmek için çeşitli yöntemler bulunmakta.

First İngilizce bir kelimedir, Türkçe’de ise “Birinci” anlamına gelir. Oyunda ilk peyniri alıp deliğe girerseniz First almış olursunuz. Fakat şunu unutmayın birincilikleriniz odada +11 kişi olursa profilinize işlenecektir.


Hasılat Hasılat oyunda çok kullanılan terimlerden biridir. Anlamı kurtardığımız farelerdir. Fare kurtarmanız için şaman olunca fareleri deliğe sokmanız gerekir. Ne kadar çok fare kurtarırsanız hasılatınız çok olur. Genelde oyunda şamanlar (Hasılat Lazım Girin) der. Hasılatınızı öğrenmek istiyorsanız profilinize bakabilirsiniz.

Item Oyunda üzerimize giydiğimiz/taktığımız eşyalardır, oyuna ara sıra yeni eşyalar gelir. Bunları marketten peynir ile satın alabilirsiniz.

Noob Bir oyuncu size bu kelimeyi kullanıyorsa size hakaret ediyordur. Daha çok oyuna yeni başlamış oyunculara denir. Bu kelimeyi kullanan oyuncuları fazla takmayın, çünkü kendileride Noob’dan başka bir şey değillerdir. Ara sıra espri amaçlıda kullanıldığını unutmayın.

Pro Açılımı Profesyonel’dir. Oyunda gerçekten iyi oyunculara denir veya birisine yağ çekmek için kullanılır. Ayrıca ortalıkta “Ben Proyum” diye gezmenizi önermem, alay sebebi olabilirsiniz.

Tribe/Kabile Türkiye sunucusu açılmadan önce Tribe deniliyordu fakat şimdi genellikle Kabile olarak kullanılıyor. Kabile kısacası bir topluluktur. İsteyen herkes kabile açabilir ve arkadaşlarını davet edebilir. Bir kabile kurabilmek için 500 peynir’e ihtiyacınız olacaktır.

Şaman Oyunda sırasıyla herkes Şaman olabiliyor. Şamanken amacınız diğer oyuncuları size verilen objeleri kullanarak peynire ulaştırmaktır.

Troll Hemen hemen her oyuncunun sergilediği bir davranıştır. Şamanları Trollük yaparken sık sık görebilirsiniz. Amacı diğer oyuncuları öldürmek/kandırmaktır. Oyunda yetkililer tarafından ban sebebi değildir, fakat oyuncular aralarında anlaşıp bazen sizi 1 saatliğine oyundan banlatabilirler.

Direniş Hiçbir amacı yoktur, genellikle diğer oyuncuları bekletmek amacıyla yapılır. Herkes peyniri alıp deliğe girerken Direniş yapan oyuncu ise deliğe girmemek için direnir. Bazen ise şamanlar tarafından öldürülür.

Spirit (SP) Oyunda genelde şamanlara “SP AT” denir. Türkçe’si ise Ruh’dur. Oyunda peynire ulaşmak için sık sık kullanılan objelerdendir. Fareleri bir noktadan diğer noktaya uçurmayı sağlar.

Drag/Canon Yine genelde şamanlara “Drag AT” denir. Türkçe’si ise Top Mermisi’dir. Sağa/Sola/Aşağıya olmak üzere üç çeşiti vardır. Fareleri bir noktadan diğer noktaya fırlatmayı sağlar. Bazı şamanlar Trollük için kullanır.

AFK İnternette ve oyunlarda olmak üzere çok sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Açılımı “Away From Keyboard” yani klavye başında değil demektir. Oyunda eğer bir oyuncu “Ben AFK” derse o oyuncu bir süre oyun başında olmayacağı anlamına gelmektedir.

Totem/Hard Mode Totem, Şaman’ı zor modda kullanmak anlamına gelir. Totem oyunda sadece +1.000 fare kurtaran oyunculara gelir. Totem açıkken kırmızı sabitleyiciyi ve spirit’i kullanmanız mümkün değildir.

Wall Jump (WJ) Türkçe’si Duvara Zıplama veya Duvara Tırmanma’dır. Bir kaç tuş kombinasyonu ile düz duvara tırmanabilmenizi sağlar. Eğer yeni başladıysanız yapamamanız normal karşılanır. Çikolota ve Normal duvarlarda işe yarar.

Corner Jump (CJ) Köşeden veya Köşeye Zıplama anlamındadır. Yüksekten atlayıp bir zeminin tam köşesine atlarsanız hıznız artar daha ileri gidebilirsiniz. Bu daha çok Buz zeminlerde kullanılır.

Spirit Jump (SJ) Bu oyunda genellikle pek fazla kullanılmaz. Ama anlamı bir ruhdan başka ruha ondanda başka bir ruha atlayarak havada gitmeye denir. SJ yapması belki biraz zor olabilir. Şimdilik oyundaki önemli terimler bunlar, unutulanlar veya eklemek istedikleriniz varsa yorum olarak gönderebilirsiniz. Umarım işinize yaramıştır.

~ Yesil Z

0 Yorum:

Yorum Gönder